fredag 21. mai 2010

Blogglove

Været er varmt, sola titter fram og nå er det snart sommerferie! Bare 21 dager, men før vi kan ta oss litt fri skal vi gjøre en oppgave i tiden fremover. Oppgaven jeg trakk var en "analyse" av et valgt nettsted, alstså blogg eller facebook. Jeg valgte dermed en blogg, siden jeg skirver og leser blogg selv. Så nå skal jeg gjøre rede for hvordan man kommuniserer gjennom dette mediet, analysere den kommunikative aktiviteten, situasjonen og rammen for aktiviteten. Og jeg bruker meg selv og generelt kjendisbloggere som eksempel (fordi de har flere lesere).

Blogg er en veldig muntlig sjanger, og det blir dermed ganske uformelt. De som blogger, skriver mer som de snakker. Slang, forkortelser, smilefjes er mye i bruk. Tykk skrift, skrå skrift og understrek under er for å sette ordene i fokus. Bare det å skrive med STORE bokstaver gjør at lesere skjønner at bloggeren vil formidle noe om det temaet, uansett om det er positivt eller negativt. De forsterker meningene sine med å gjør dette, for eksempel mener jeg at jeg burde få 6'er på denne oppgava.. heheh! <- der har du noe som også brukes, kanskje for å formidle at det er morsom eller ironisk (som i dette tilfellet).





Det at blogg blir skrevet ganske muntlig, gjenspeilses i noens blogger. Altså det er på en måte en dialog mellom bloggeren og leserene. Spørsmål rettet mot leserne og leserne som sitter å kommenterer aka svarer på spørsmålene. Bloggeren kan også ta opp ting som blir skrevet i komentarfeltet, nesten en åpen diskusjon.. Kjendisbloggere får også mange spørsmål av leserne, og man kan da ha spørsmålsrunder eller bare skrive innlegg der man svarer på de vanligste spørsmålene. Så dermed kan man ikke skirve en blogg som en dagbok, alle kan finne den og komentere som dem vil. Man blir på en måte "kjent" med bloggeren siden de forteller så mye om sin hverdag og om sitt liv.
Her er et eksempel på noe av det jeg har prøvd å forklare: http://www.livingdoll.blogg.no/1274903691_26mai2010.html

I en blogg kan man også spille på følelser, nemlig patos. Man kan skrive i et innlegg at man ble såret eller irritert over en komentar. De gjør jo så godt de kan!! Da spiller de også på språkhandlingen følelsesuttrykk. Noen andre språkhandlinger de kan bruke er jo ironi, løfte og påstand.

Jeg har nevnt flere ganger om leserne på en blogg. Men hvem er disse? Jeg selv liker å lese mine venners blogger og de som skriver på en ironisk måte (http://www.linniiie.com/), for det er noe litt utenom det vanlige. Disse bloggerne treffer nok aldersgruppen som er rundt 18-24 år, noe fordi de er så gamle og skriver om ting som folk i den aldersgruppen kjenner seg i gjen i. Mens andre bloggere som er yngre, http://www.voe.blogg.no/ treffer nok en aldersgruppe som er litt yngre. Og hun treffer nok flere jenter enn gutter. (... eller gutter "leser" den kanskje også). Noe fordi hun skirver med om sminke og klær. Matblogger treffer nok mer de trypene som leter etter enkle oppskrifter, kanskje studenter, og kanskje mamma rollen.

Da trur jeg jeg har fått med det meste, håper det. Så jeg runder av her, og håper det var litt mer til hjelp, kanskje det ble litt rotete, menmen....


onsdag 28. april 2010

Fahrenheit 911

Vi har nå sett filemen "Fahrenheit 911". Det er en film om Georg W. Bush og når han var president i USA. Jeg skal ærlig fortelle at jeg aldri har likt at Bush var president, noe kanskje Michael Moore heller ikke synes? Jeg synes Bush tok feil valg om flere ting, spesielt krigen med Irak. Filmen gjorde heller ikke inntrykket noe bedre, selvom jeg må være kritisk til den og vurdere om den er sann.

Michael Moore sitt budskap må være at det kanskje ligger mer under huden enn det vi vet om. Han spiller mye på følelser ved å vise klipp fra krigen. Klipp med unge gutter som ikke vil være der, mennesker som er hardt skadet eller døde og en familie som mistet sin sønn nesten med en gang han ble sendt til Irak. Musikken i disse klippene er mer røff enn i resten av filmen. Musikk som får de som sitter inne i krigsfartøyene til å ville ødelegge og vinne krigen.

Det er også mye rundt 11 septemper. Bygninger som faller sammen, mens Bush sitter i et klasserom og later som ingenting. Her også spilles det på følelser ved å vise familier som sørger og som leter etter sine kjære. I følge Moore er også Bush mye på ferier istedet for å jobbe. Munter musikk spilles når klipp fra golf ferier og turer ut på landet kommer, mer trist musikk fra 11 septemer og når skadde og døde mennesker kommer frem fra krigen.

Om dette er en dokumentar film er vanskelig å si. Dette er noe man må stille seg kritisk til, for en dokumentar skal helst være sann. Jeg synnes det var en bra film, både fordi det var morsome elementer i ny og ne, og fordi jeg syntes det stemte med min oppfatning av Bush.

mandag 15. februar 2010

Ny begreper er lært, en sammensatt tekst er laget, analysert og fremført, en film er sett og flere timer overstått. I 2 uker nå har vi jobbet med tamaet "teskt" og hva det egentlig er.

Som sakt har vi laget en sammen satt tekst. Vi kunne velge mellom forskjellige modier, og vi valgte goanimate. Når den sammensatte teksten var ferdig skulle vi analysere den og fortelle om det vi hadde gjort. Det var noe som egentlig var ganske nytt for meg, men veldig spennende og gøy! Ikke mange av mine fremlegg har vært om en egenlaget presentasjon :-)) Oppgaven vi fikk var å lage en presentasjon til studenter om Hamar som studieby. En ganske lett oppgave tenkter du, men neida! Hamar er jo egentlig en ganske sturslig by, så å tenkte seg hva andre kan synes er morsomt og finne noe liknende i Hamar var ikke lett! Om du skjønner?! Ferdige ble vi og her er resultatet:

GoAnimate.com: kommunikajson og kultur by hotgirl92

Like it? Create your own at GoAnimate.com. It's free and fun!

I timen på fredag så vi filmen "evig solskinn i et pletfritt sinn". Jim Carrey er en av hovedpersonene, og hver gang han er med i en film tenker nok ALLE dette er en morsom film. Åneida, ikke denne filmen. Den handler om Joel som forelsker seg i en jente, Clementine. Påenmåte kjærlighet ved første blikk. De lever i sus og i dus (litt krangling her og der men..) Litt utti filmen, trur det er på valentines day, skal Joel gi en gave til Clementine, men hun vet ikke hvem han er. Hmm! Fortvilet forteller han dette til sine venner, og da får han vite at hun har slettet han. Alle minnene de hadde er nå borte! Joel bestemmer seg da for også å gjøre dette, men midt i prosessen ombestemmer han seg. Resten av filmen består av hvordan han og Clementine prøver å rømme vekk, sånn at han husker henne når han våkner. Filmen slutter som den starta.. Han ditcher jobb og drar på en strand. Der møter han Clementine igjen!


I de andre timene vi har hatt, har bestått av gjennomgang av kapittelet (tekst og samfunn). Det har vært mye snakk om kontekst. Ved å endre en situasjon, kan også teksten/ordet få en helt ny mening. Denne situasjonen er da kontekst. (jeg bruker et ekesempel fra kapittelet) Ordet is vil vi oppfatte som iskrem, men dersom en engelskmann er her i Norge blir nok is tenkt som er. Dette skyldes at vi bor i forskjellige steder i verden og har forskjellig bakgrunn.





Et lite bilde, konteksten er situasjonen og det som er rundt. Tok det fra kapittelet, jeg synes det er bra!



Noe annet Johanne brukte mye tid på å forklar oss var allusjoner og sampling! Allusjoner var greit, det er nemlig når noe fra en type sjanger dukker opp i en annen sjanger. For eksempel "det var en gang" i starten av en artikkel, man tenker automatisk at dette da egentlig er et eventyr.. Så var det sampling delen, noe som tok litt lengre tid å forklare! Skal med hånda på hjertet si at det var vanskelig! Sampling er ganske likt allusjoner, men dette er om musikk. Her kopierer du noe fra en gammel låt inn i en låt du skal lage. Sangen Computer camp love med datarock et godt eksempel syens jeg. I denne sangen kommer linja "tell me more" frem flere ganger, akkurat som i Grease sangen!

http://open.spotify.com/user/wessst/playlist/6yk4LrB0UFURwG72HGC4oG


Ja, dette var da litt om det vi har gjort! Mye mer er lært, men om jeg skulle ha skrevet alt det hadde det blitt et laaaangt innlegg!!

fredag 15. januar 2010

Alexsander Rybak

Vi fikk i oppgave å finne et litt serriøst klipp. Vi har valgt et klipp fra skavelan, der Alexsander Rybak er med.

Begreper som vi skal kommentere er:
1) emotiv - fokus på avsender
2) konativ - fokus på mottaker
3) referensiell/infomativ - fokus på kontekst
4) metaspråkelig - fokus på koden
5) faktisk - fokus på kontakt/formidling
6) poetisk - fokus på språk

I klippet finner vi referensiell/informativ og faktisk funskjoner. Referensiell/informativ ser vi når stadig prater om Alexsander sin sangkarriere. Faktisk funksjon kommer inn når deltagerne søker kontakt og prøver å utvikle samtalen. Dette ser vi når detagerne tar seg pauser i samtalen. Det ender med at en annen deltager skyter inn en ny kommentar eller deltagelse fra Skavlan.

Skrevet av Maria og Mari
ps. jeg får ikke inn klippet, men Maria har den på sin blogg :)